söndag 23 januari 2011

/…/ undrar om detta inlägg finns kvar då på ett konkret sätt får nutida människa se betydelsen av klimatförändringar?


Klimatet kan ha fällt Romarriket

Romarrikets sammanbrott kan ha orsakats av sämre väder. Det hävdar forskare som granskat klimatet i Europa de senaste 2500 åren. Svår torka tycks ha utlöst germanernas attacker som till slut blev Tomas fall…
Mellan 300 före Kristus och 200 efter Kristus, när romarna stod på höjden av sin makt, var klimatet i Europa stabilt, med varma och nederbördsrika somrar. Detta var också en tid av stigande välstånd i hela riket. De politiska förutsättningarna ändrades visserligen och krigen avlöste varandra när olika fraktioner stred om makten. Men epoken ses ändå som höjdpunkten i Roms historia, framför allt den senare delen, från Julius Caesar till Marcus Aurelius.
Omkring år 250 började dock romarriket knaka i fogarna. Germanstammarna i norr och öster, som man hittills lycktas hålla i schack, blev ett växande problem och till slut kunde man inte hålla stånd längre.
406 gick germanerna över Rhen i stor skala och 420 intogs och plundrades Rom. Rikets fall var ett faktum.
Årsringarna visar att nedgången sammanföll direkt med att klimatet förändrades till et sämre. Nederbörden föll mer oregelbundet och långa perioder av torkan avlöstes av extrema skyfall. Samtidigt föll temperaturerna…

( ur SvD, 23-01-2011, Johannsson Roland sida 13, Nyheterna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar