fredag 21 juni 2024

Urval ur recensioner av Iréne Svensson Räisänen

Paisley Pattern 10 maj, 2024 "Att öppna poetens senaste bok är som att stiga in i poesins innersta väsen. Bli medveten om att varje ord fyller sin plats. Ord som kanske är viktigare än vi läsare insett." "En vinkel på Paisley Pattern är att den är tillägnad och inspirerad av Stig Dagerman. Robab Moheb har kanske fler beröringspunkter med Dagerman än jag kan se. Även om hennes dikter också kan uttrycka ångest så drar de inte ner mig i avgundsdjupet på samma sätt som Stigs."
Nu faller dagen och du måste rusa "Trots leken finns där alltid ett allvar. Moheb väjer inte för det som är svårt, inte för henne själv eller oss läsare. Utanförskapet, sorgen i att tvingats gå i landsflykt, skymtar fram mellan raderna." ”Nu faller dagen och du måste rusa” är en diktsamling som borde ligga på nattduksbordet hos de som styr Sverige. Här skulle de hitta visioner, ideologisk hemvist och inte minst metaforer att krydda det politiska samtalet med."
Världen behöver en livboj "Världen behöver en livboj är en diktsamling som borde få alla recensenter och kritiker att jubla. För här har vi en poet med ett eget språk som också har något att säga. Moheb borde ha en självklart plats bland de främsta poeterna i Sverige. Det förvånar mig att hon ges ut av ett litet förlag, Cafe60media, och att inget av de stora lockat över henne till sig. Fast hon kanske har valt det mindre med inriktning på persisk litteratur."
Dagens dikt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar